Museet for samtidskunst i Norge

oslo-08

Ved adressen Bankplassen 4 i Oslo finner man Museet for samtidskunst, der det vises skiftende utstillinger av både lånte verk og verk fra museets egne samling.

Historien

Selv om Museet for samtidskunst ble stiftet allerede i 1988, var det først i 1990 at museet åpnet sine dører for publikum. Bygget som huser museet var ferdigstilt allerede i 1906, og hadde i mange år vært lokale for Norges Bank. Den vakre, massive bygningen midt på Bankplassen i Oslo ble tegnet av arkitekten Ingvar Magnus Olsen Hjorth og reist i norsk granitt og marmor. Bygget gir museet et utstillingsareal på omkring 2000 kvadratmeter fordelt på to etasjer. I dag er museet en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, hvilket det har vært siden sammenslåingen i 2003.

Samlingen

Fordelt på de 2000 kvadratmeterne kan de besøkende se et variert utvalg av de 5000 norske og utenlandske verkene som Nasjonalmuseets samling av samtidskunst innbefatter. Samlingen strekker seg fra 1945 og frem til den dag i dag, og varierer stort både med tanke på uttrykksformer og sjangrer. Her kan man finne kunst i alle former: tegning, fotografi, skulptur, video, maleri og grafikk. I tillegg til den delen av utstillingen som stadig skiftes ut, kan museet by på 5 permanente kunstverk i og utenfor museet: ”Søppelmannen – mannen som aldri kastet noe” av Ilya Kabakov, Per Inge Bjørlos ”Indre rom V”, Richard Serras skulptur ”Shaft”, ”Promesse de bonheur” av Marianne Heier, samt to gallerier dedikert til den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois.

Louise Bourgeois anses nemlig som en av vår tids mest respekterte og beundrede kunstnerne. Gjennom hele sin karriere, som varte fra 1930-tallet og frem til hennes død i 2010, var hun en uredd og innovativ pioner innenfor samtidskunsten. Hun markerte seg særlig gjennom sin dristige behandling av psykoanalytiske temaer som ensomhet, sorg, sjalusi, angst og seksualitet.